Geamul termoizolant
Economisirea energiei, protectia mediului inconjurator si a climei terestre constituie mari probleme sociale si politice la nivel mondial. In acest context capacitatea de izolare termica a constructiilor este o tema actuala de larg interes. Stoparea pierderilor de energie din interiorul constructiilor catre exterior are consecinte favorabile asupra confortului termic si inlesneste reducerea cantitatii de combustibili folositi in producerea necesarului de energie, determinand reducerea volumului de bioxid de carbon eliminat in atmosfera. Geamurile termoizolatoare au aparut in urma cu peste trei decenii, tehnologiile de productie perfectionandu-se continuu si castigand teren pe piata de profil. Inca din 1980 firma Pilkington, Anglia - firma de renume mondial producatoare de sticla, inventatoarea tehnologiei "float" - a lansat sticla tip "Low-E" (low emisivity) cu coeficientul de transfer termic Ug=1,4 W/mpK˚C. Acest tip de sticla de inalta performanta are o suprafata acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, aplicata in timpul procesului de productie, la temperatura de 600 grade celsius. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice. Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90% - cat se pierde prin sticla normala - la numai 10%. Geamul cu emisivitate redusa (Low-E) reduce considerabil pierderea de energie, constituind o solutie la nivelul exigentelor occidentale.
Ce este geamul termoizolant
Este un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista un strat termoizolant gazos, care poate fi aer sau un gaz inert; performantele de calitate se diferentiaza in functie de tipul de sticla folosit, grosimea stratului gazos, mediul de gaz utilizat, realizarea etansarii perfecte a spatiului dintre foile de geam, s.a. Performantele diferitelor tipuri de geamuri termoizolante se evidentiaza prin coeficientul de transfer termic - Ug - masurat in W/mpK˚C. Valoarea cat mai scazuta a Ug va asigura sporirea gradului de confort La geamul simplu de 4 mm grosime Ug=5,4 W/mpK˚; geamul termoizolator clar cu aer are coeficientul de transfer termic Ug=2,8 W/mpK˚, iar un geam termoizolator cu Low-E (obtinut prin depunerea pe sticla float, a unui strat de metal nobil,argint, de dimensiuni microscopice, imperceptibil pentru ochiul uman, cu rol de a reduce pierderile de caldura) cu aer are Ug=1,4 W/mpK˚. Daca inlocuim aerul cu un strat de gaz cu coeficient de conductie termica scazut ( Argon, Krypton, Xenon etc.), putem obtine coeficienti de transfer termic mai mici. Spre exemplu daca introducem in cavitatea geamului termoizolator cu Low-E argon (incolor, inodor, non-toxic) sau kripton (gaz nobil, incolor, fara miros si fara gust), coeficientul de transfer este de 1,1 respectiv 1,0 W/mpK˚. Cu xenon (gaz fara miros si fara culoare; se lichefiaza la - 108 grade celsius; lichidul este incolor; in stare solida se prezinta sub forma unei mase albe) coeficientul de transfer termic al geamuliu poate fi scazut sub 1W/mpK˚. Folosind geamul termizolator de calitate platiti mai putini bani pentru caldura. Merita sa REFLECTATI la cele mentionate si sa observati diferenta de consum anual de combustibil conventional pentru 1 metru patrat pe suprafata incalzita la utilizarea diferitelor tipuri de geam. Utilizarea geamului Low-E in locul geamului obisnuit, reduce necesarul de combustibil pentru incalzire cu 19 litri de pacura, sau 22 mc de gaz, anual, raportati la fiecare mp de geam!
Geamul corespunde unei mari parti din suprafata golului (70-80%) si trebuie luat in calcul ca atare cand se analizeaza izolatia termica si fonica. Pierderile de caldura prin ferestrele locuintelor romanesti nu au facut obiectul unor preocupari speciale iar de izolatia fonica nici nu se amintea; programul de reabilitare termica a locuintelor si ridicarea gradului de confort reprezinta o noua modalitate de abordare a problematicii amintite. Ordonanta Guvernamentala nr.29/2000, devenita intre timp lege, prevede obtinerea certificatului energetic al oricarei noi constructii, precum si al constructiilor care intra in programul de reabilitare. Circa 40% din studiile occidentale privind economia de energie se refera la problema energeticii cladirilor. Se urmareste sa se construiasca la cel mai bun pret posibil, folosind materiale adecvate si apoi, o data cladirea ridicata, sa se asigure necesarul de energie la costurile cele mai scazute. Luati in considerare posibilitatile pe care ni le pun la dispozitie firmele ce produc tamplarie moderna termoizolanta cu astfel de geamuri performante. Va puteti convinge de utilitatea montarii in propria locuinta a unei tamplarii cu profile PVC, geam cu Low-E si argon. Pentru detalii suplimentare privind calitatea geamului si analiza variantelor optime in functie de situatia existenta a locuintei dumneavoastra este bine sa apelati la consultanta oferita de specialistii firmei pentru care o alegeti.