info@termopanerehautimis.ro 0723-828.069

Cum alegem tamplaria?

Iata o intrebare care necesita un raspuns amplu. Ne petrecem mai mult de trei sferturi din viata in interiorul cladirilor pe care le construim. Pentru a trai sanatos omul are nevoie de lumina si aerul care patrund in spatiul interior prin ferestre. Ferestrele unei case ne leaga, nu numai vizual, cu mediul natural inconjurator dar in acelasi timp calitatea acestora trebuie sa ne asigure confortul termic, izolarea fonica, siguranta in utilizare. Alegerea unui sistem modern si performant de tamplarie termoizolanta este o problema asupra careia merita sa ne aplecam cu toata atentia, folosind date tehnice referitoare la acest subiect pe care este necesar sa ni le insusim si sa le intelegem. Cu toate ca domeniul tamplariei din PVC sau aluminiu nu mai este nou in Romania iar numarul firmelor producatoare de tamplarie este mare in ziua de azi, literatura de specialitate este "saraca", iar informatiile ne parvin de cele mai multe ori "din auzite". Ferestrele unei constructii trebuie sa fie etanse la apa ploilor torentiale, sa permita aerisirea spatiilor interioare, sa reziste incercarilor de patrundere prin efractie, sa aiba o alcatuire durabila, sa poata fi usor curatate si intretinute.

Achizitia de tamplarie cu geam termoizolant, reprezinta o investitie pentru viitor. Aparent toate ferestrele arata la fel, preturile sunt insa foarte diferite. Inainte de a investi pentru achizitionarea unui sistem de tamplarie termoizolanta este bine sa ne informam ce anume este cuprins in pretul respectiv. Modalitatea cea mai utilizata de a patrunde rapid pe piata o reprezinta pretul scazut de livrare; de regula acesta include costuri «ascunse», descoperite pe parcursul exploatarii, care vor transforma «avantajul» financiar initial intr-un dezavantaj major, cu alte cuvinte «chilipirul» clientului se transforma adesea in paguba. Calitatea profilelor, a feroneriei, a geamului termoizolator, executia si montajul corect sunt principalele conditii pentru ca ferestrele sa aiba o buna comportare in exploatare. Produsul ieftin nu ofera beneficiarului avantaje pe termen lung! Pretul pe «metru patrat» ramane cel mai folosit mijloc de manipulare al potentialului client. Promovarea acestui concept este total incorecta in cazul tamplariei termoizolante care nu este un produs omogen, cu desfasurare repetitiva intr-un camp (ca de exemplu parchetul, gresia, faianta, s.a.) pentru a putea fi evaluat la metru patrat. La alcatuirea pretului tamplariei termoizolante participa o multitudine de materii prime si materiale, fiecare cu aportul sau in functie de calitate si de modul de procurare (profile, feronerie si accesorii, geamul termoizolator, glafuri interioare si exterioare, rulouri, plase de protectie contra insectelor, s.a.); la toate acestea se adauga executia propriu-zisa a tamplariei si montajul. Pretul care contine in mod corect aceste elemente nu poate fi scazut sub o anumita limita decat in detrimentul calitatii.

Ce trebuie sa cunoasteti inainte de achizitie

1. Prima alegere se refera la materialul profilelor din care se confectioneaza tamplaria respectiv din PVC, aluminiu, lemn sau lemn stratificat; fiecare dintre acestea este adecvat unor anume intrebuintari: in cazul locuintelor – la care deschiderile nu ajung la mari dimensiuni sau inaltimi - este preferat profilul din PVC, cu un raport optim calitate/pret, care pierde greu caldura, este durabil, nu necesita vopsire si se intretine simplu prin spalare cu apa si detergenti obisnuiti; in cazul suprafetelor mari sau a inaltimii mari a suprafetei vitrate - sere, pereti cortina, vitrine de mari dimensiuni - este indicata folosirea profilelor din aluminiu, care pot prelua sarcinile statice specifice. Trebuie semnalat ca in conditiile climatice ale Romaniei profilele din aluminiu trebuie sa aiba o zona de rupere a puntii termice de cel putin 24mm grosime, pentru a putea asigura confortul termic interior si inlatura posibilitatea formarii condensului. Lemnul masiv sau lemnul stratificat este un material cu pret mai ridicat, destinat satisfacerii unor cerinte sporite in privinta aspectului estetic si al confortului termic.

2. Feroneria de calitate provine de regula de la furnizori cu renume pe piata de profil (germana) si garanteaza buna functionare a intregului ansamblu la cat mai multe cicluri inchis-deschis (aprox.15.000), permite reglarea pe trei directii, este zincata in profunzime la cald pentru a preveni ruginirea, prezenta mai multor puncte de inchidere care ii confera rezistenta la incercarea de efractie si este intotdeauna usor de recunoscut fiind marcata cu sigla firmei producatoare (Siegenia-Aubi, G-U, Winkhaus, Dr. Hahn, s.a.).

3. Alcatuirea geamului termoizolant este determinanta in evaluarea capacitatii de izolare termica a tamplariei; geamul float livrat de furnizori renumiti in domeniu – Saint Gobain, Pilkington, Gaverbel – asamblat cu materiale si echipamente specifice in unitati de geam termoizolant cu dimensiunile cerute, alegerea corecta a tipului de geam ia in considerare o multitudine de factori, ce tin de: conditiile climatice ale zonei, topografia zonei, nivelul de poluare fonica, etc. Calitatea geamului este hotaratoare intr-o fereastra deoarece pierderea caldurii se face in proportie de cca 40% prin acesta. Gemul termoizolant cu LOW E are pe una din fete o pelicula compusa din straturi microscopice de argint care fac ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara; pierderea de caldura se reduce la doar 25%. Coeficientul de transfer termic nu trebuie sa fie mai mare de 1,4 W/m2K. Folosind geamul termoizolator cu LOW E reduceti considerabil pierderea de energie catre exterior si astfel economisiti bani! Este posibila inlocuirea stratului de aer dintre cele doua foi de sticla si introducerea de gaze grele – argon sau krypton -, care au proprietatea de a reduce considerabil pierderile de caldura si realizeaza o foarte buna protectie acustica. Cu geamuri speciale si cu KRIPTON se poate ajunge la o protectie acustica de 48-49 dB. Printre serviciile pe care o firma serioasa le ofera clientului sau este si consilierea in privinta geometriei si a alcatuirii tamplariei solicitate. Este bine sa va asigurati ca tamplaria pentru care ati optat este executata in conditii adecvate, intr-un spatiu pe care este bine sa il vizitati pentru a constata ca dispune de dotarea tehnologica corespunzatoare si de personal calificat si specializat.

4. Montajul este la fel de important ca tamplaria in sine si este de asemenea continut in pret. 70% din deficientele semnalate sunt cauzate de erori la montaj. O fereastra perfect executata nu isi atinge performantele daca nu este corespunzator pusa in opera. In cazul unui montaj incorect frigul, zgomotul si mai ales apa vor ocoli fereastra si vor patrunde in spatiul interior infiltrandu-se pe langa tocul acesteia, compromitand intreaga investitie. Pentru o functionare eficienta a produsului final este absolut necesara prevederea glafurilor la interior, dar mai ales catre exterior, in acest caz montarea acestora facandu-se sub fereastra. Montajul trebuie facut de personal calificat si cu respectarea tuturor indicatiilor furnizorului de sistem, etansand perfect cu banda precomprimata si spuma poliuretanica aplicata pe conturul exterior in zona de racord cu peretele, asigurand astfel toate conditiile pentru ca tamplaria termoizolanta achizitionata sa isi poata demonstra pe deplin calitatile deosebite ridicand gradul de confort al spatiului interior.

Contact

Ne poti suna la 0723-828.069, ne poti trimite un mesaj la info@termopanerehautimis.ro sau daca doresti, te contactam noi, trebuie doar sa ne lasi un numar de telefon in campul de mai jos:
Telefon
2 + 2 = ? (Anti-spam) Camp obligatoriu